Bàrbara Viader Vidal

Per qué em sento diferent?

Editorial Eleftheria

El desordre en el processament sensorial és una afecció en la qual es té dificultat per rebre i respondre a la informació que arriba a través dels sentits.

La dificultat per processar i organitzar la informació sensorial s’observa comunament en condicions de desenvolupament com l’autisme i freqüentment en nens diagnosticats amb TDAH.

Aquestes alteracions en el desenvolupament infantil preocupen famílies, mestres i professionals de l’àmbit sanitari. Molts d’aquests nens presenten dificultats de processament sensorial que, de vegades, fan que se sentin diferents: Hi ha nens als quals els sembla molt agressiu que els toquin i altres que no noten el dolor. Sovint, poden semblar molt moguts, i és perquè senten el moviment amb menor intensitat que nosaltres. O a l’inrevés, els fa pànic el moviment perquè ho senten molt intens. Alguns són hipersensibles a les coses del seu entorn, els sons comuns poden ser dolorosos o aclaparadors, el lleuger toc d’una samarreta pot irritar la pell … També pot manifestar-se com estar descoordinat, xocar-sovint … etc.

Aquest conte s’ha fet amb la intenció d’ajudar els nens i als seus cuidadors a entendre el desordre del processament sensorial ia comprendre en què consisteix la integració sensorial, imprescindible per criar nens sans que sàpiguen jugar i tenir unes bones habilitats motrius, d’aprenentatge i concentració.