Premi Maria Antònia Figuerola

BASES EDICIÓ 2021-2022

Finalitats

Impulsar iniciatives que aprofundeixin en el coneixement històric i geogràfic de Catalunya.

Motivar als alumnes d’estudis universitaris a participar en experiències de recerca amb aplicació dins la pràctica educativa.

Obtenir propostes pedagògiques per millorar la qualitat de la didàctica de l’ensenyament de la història i geografia de Catalunya.

Temàtica

És essencial que els treballs aportin aspectes tant històrics com geogràfics de Catalunya. Els participants són lliures d’escollir el període històric al qual van destinats així com l’espai geogràfic al que facin referència. La part de proposta didàctica pot variar en quant als seus destinataris: educació primària, educació secundària obligatòria i batxillerat. També s’acceptaran propostes d’aplicació a més d’un nivell educatiu. Es valorarà positivament la creativitat del treball presentat.

Participants

Podran presentar-se a la convocatòria alumnes universitaris que acreditin estar fent estudis de pedagogia, magisteri, història, geografia, història de l’art, arqueologia i antropologia i també alumnes d’estudis directament relacionats amb aquest àmbit. La comissió organitzadora es reserva el dret a decidir l’admissió de treballs de candidats amb altres estudis.

Els participants es poden presentar de forma individual i també en equip sent conscients que el premi s’atorgarà a l’obra guanyadora.

Presentació oficial del Premi

El 27 d’abril del 2022 es farà l’acte de presentació oficial de la 10 a edició del Premi “Maria Antònia Figuerola” a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Forma i presentació dels treballs

Els treballs han d’estar escrits en llengua catalana i hauran de ser originals i inèdits no podent haver optat o guanyat altres premis.

Els treballs (sense el nom del/s participant/s) s’han d’enviar per mail a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

En el mail ha de constar:

  • Títol del treball.
  • Nom i cognoms de l’autor.
  • Adreça.
  • Telèfon i mail de contacte.
  • Un document que acrediti acomplir els criteris demanats per poder participar com a estudiant.

Un cop rebut el treball es respondrà amb un mail de confirmació.

Aquesta informació serà revisada prèviament per la comissió organitzadora per tal de constatar que el treball acompleix els requisits necessaris per participar al premi i posteriorment es lliurarà al jurat.

Terminis

El termini de lliurament de treballs per la 10a convocatòria del Premi “Maria Antònia Figuerola” és el 28 de març del 2022.

Condicions del premi

El Premi podrà ser considerat desert si cap de les obres acompleix els criteris de qualitat valorats pel jurat, acordats amb la comissió organitzadora del Premi.

El jurat pot considerar en absència d’una obra guanyadora, la condició de premi accèssit a aquelles obres que tot i no haver assolit el nivell de mèrits del primer premi assoleixin un nivell de qualitat suficient .

La participació en el Premi comporta que l’autor/a o autors/es guanyadors autoritzen a la Fundació Pedagògica EL BROT a fer difusió del seu treball de recerca i ser-ne propietaris.

És imprescindible que l’autor/a del treball guanyador assisteixi a l’acte d’entrega del Premi.

Dotació del premi

La dotació econòmica del Premi en aquesta vuitena edició és de 1.500 euros, pel primer premi i en absència d’aquest, l’accèssit de 500 euros i el compromís, per part de la Fundació, de la difusió del treball a les escoles i instituts

Jurat

Els treballs seran valorats per un jurat format per un mínim de 3 persones on hi haurà representats especialistes tant d’història i geografia de Catalunya com del món de la pedagogia. Els originals de les obres no premiades podran ser retirats de la secretaria de la Fundació a partir d’un mes després de la publicació del veredicte.

 

Bases 2021-2022

 

Edicions anteriors

 

9a Convocatòria (2020-2021)

Els guanyadors va ser els estudiants de Facultat d’educació de l’UB, DAMIÁN CUÉLLAR, LAURA FRAGA, ADRIANA GONZÁLEZ I MARIA RODRÍGUEZ amb el treball:

Compte, no et contagiïs!

7a Convocatòria (2018-2019)

La guanyadora va ser l'estudiant de Doctorat a l'UAB, ADRIANA SÁNCHEZ CARTRÓ amb el treball:

“Els darrers passos d'en Serrallonga”.

2019 3Premi

6a Convocatòria (2017-2018)

La guanyadora va ser l'estudiant de Màster en Psicologia infantil i adolescent a Farmainfancia European Scholl, MARINA ROMERO I GÓMEZ amb el treball:

Remeieres, on sou avui?”.

2018Premi

5a Convocatòria (2016 – 2017)

Van rebre la menció de premi accèssit el grup d'estudiants de mestre en educació primària a la Universitat de Girona, format per: FRANCESC MONTERO ARAQUE, IRINA PUIGBLANQUÉ I RIFÀ, NOEMÍ TORRALBA BARLUENGA I ARIADNA TRABAL BLANCH amb el treball:

“Benvolgut Carles Rahola. Una proposta didàctica a partir de la correspondència de Carles Rahola”,

2017Premi

4a Convocatòria (2015-2016)

La guanyadora va ser l'estudiant de Magisteri de la Universitat de Lleida, EVA ALEGRE MAYORAL amb el treball:

“Gimenells, un poble de colonització català. Una proposta didàctica de coneixement de l'entorn”.

2016Premi

3a Convocatòria (2014-2015)

La guanyadora va ser l'estudiant del Màster en Formació del Professorat, Especialitat de Geografia i Història, a la Universitat de Barcelona i Estudiant de Doctorat en Història Contemporània a la Universitat de Nottingham (Regne Unit), LUCILA MALLART amb el treball:

“Premsa il·lustrada i construcció d'imaginaris nacionals a la Catalunya de finals del segle XIX“.

2015Premi

2a Convocatòria (2013-2014)

Va rebre la menció de premi accèssit l'estudiant del Grau de Llengua i Literatura Catalanes JOANA BARTOMEU amb el treball:

“Dues rutes literàries de l'obra de Gerard Vergés”.

 

1a Convocatòria (2012-2013)

El guanyador va ser l’estudiant del Grau d'Història JOAN PUBILL BRUGUÉS amb el seu treball:

“La coexistència entre cristians i jueus a Girona en els segles XII-XV. Una aproximació a les causes de la separació, de l'aïllament i de l'expulsió. Apunts per enfocar un conflicte europeu”.

2013Premi